Upozornění

Prohlašuji, že jsem odborník (lékař nebo farmaceut) ve smyslu zákona č.40/1995 Sb., o regulaci reklamy.

Renální karcinom

1.3.2013

Maligní změny v buňkách ledvin patří ke vzácnějším typům rakoviny. Každoročně na světě onemocní rakovinou ledvin více než 200.000 lidí, z toho je 37.000 případů v USA a 11.000 v Německu. Počet pacientů odpovídá asi 3 procentům všech onkologických diagnóz.

Zdaleka nejčastějším typem rakoviny ledvin je renální karcinom, který představuje asi 85 procent všech případů.

Obecně platí, že postihuje dvakrát častěji muže než ženy. Více než 90 procent všech diagnostikovaných případů jsou lidé starší čtyřiceti pěti let a u většiny z nich se onemocnění projeví mezi šedesátým a sedmdesátým rokem života. Typické příznaky, jako je krev v moči, se obvykle objevují v relativně pokročilých stádiích nemoci. Jiné příznaky, jako bolesti zad či břicha, jsou spíše nespecifické.

Diagnóza často přichází příliš pozdě

Karcinom je často objeven náhodně během ultrazvukového vyšetření. Metastázy jsou u třetiny pacientů v době diagnózy již vytvořeny. Renální karcinom je fatální pro zhruba polovinu pacientů - v neposlední řadě proto, že je často diagnostikován příliš pozdě.

Stále není jasné, proč se renální buňky stanou zhoubnými. Avšak zdá se, že některé geny přestanou plnit svoji funkci, takže přestane být blokována nekontrolovaná buněčná proliferace. Kromě toho se za rizikové faktory považuje kouření, nadváha, tučná jídla, hormonální faktory, ropné produkty, azbest, některá rozpouštědla a léky na bolest obsahující fenacetin.

Cílená léčba přináší naději

Čím dříve je karcinom diagnostikován, tím je větší šance na jeho vyléčení. Zpravidla je upřednostňovaným způsobem léčby chirurgické odstranění nádoru nebo celé ledviny. Mezi další možnosti patří radioterapie nebo imunoterapie alfa-interferonem nebo interleukinem-2. Někdy se také používá chemoterapie. I přes tyto možnosti jsou vyhlídky na vyléčení omezené, zejména pokud je léčba zahájena v pokročilém stádiu. Pokud jsou již vytvořeny metastázy, je pro pacienty prognóza nepříznivá. Až donedávna neexistovala pro mnoho takových pacientů vhodná léčba.

Vývoj cílených léčiv proti rakovině však přinesl novou naději. Bayer HealthCare Pharmaceuticals se také věnuje vývoji léků, které velmi selektivně působí proti specifickým nádorovým mechanismům.

Některé látky se jeví jako obzvláště zajímavé, např. ty, které zastavují růst nádoru dvěma způsoby: inhibicí buněčného dělení a přerušením krevního zásobování nádoru. Taková účinná látka vyvinutá společností Bayer HealthCare Pharmaceuticals byla schválena v mnoha zemích pro léčbu pokročilého renálního karcinomu. V klinických hodnoceních bylo prokázáno, že významně potlačuje další rozvoj nádoru.

V současné době se intenzivně usiluje o další možnosti využití tohoto léku .

Upozornění pro pacienty

Každý organismus reaguje na léky odlišně. Nelze proto říci, který lék je pro Vás nejlepší. Poraďte se, prosím, se svým lékařem.

Terapeutická oblast

Onkologie